Milyen fafajtát válasszunk a kandallóba?
Az újdonsült kandalló tulajdonosok gyakran teszik fel ezt a kérdést, ezért az alábbiakban ezt a témát fogjuk kicsit körüljárni.
A tüzelőanyagnak két összetevője fontos az égés során: a fűtőérték és a keménység. Ezért a legideálisabbak a fatüzeléses kandallókhoz az akác, a bükk, a tölgy és a gyertyán.
Fontos azonban az is, hogy hol vesszük a fát. Ha nem szeretnénk csalás áldozatai lenni, akkor mindenképp térfogatra vegyünk csak tüzelőt, máskülönben pórul járhatunk. Ahol súlyra árulnak tüzelőt, ott megvan az a rizikó, hogy nedvesítik a tüzelőként eladott faanyagot. A nedves fa nem megfelelő a tüzeléshez, emellett többet fizetünk érte, mintha térfogatra vettük volna meg ugyanazt a mennyiséget, hiszen a nedvesség által a súlya is nagyobb.
Az a jó tűzifa, ami legalább 1 éve ki van vágva. Tároljuk fedett helyen és úgy, hogy a levegő átjárhasson a tönkök között. A zárt égésterű kandallóknál kimondottan fontos, hogy a fa száraz legyen, mert ez befolyásolja a kandallóbetét élettartamát és tisztán tarthatóságát is.
Ha tökéletes kandallót szeretne, keressen minket bizalommal!
|
|